Gott och nyttigt bananbröd
Här kommer ett recept på ett fantastiskt bananbröd. Perfekt för att ta hand om övermogna och trista bruna bananer. För naturligare sötning kan farinsockret bytas ut till honung.
Ingredienser:
•2 ägg • 4 + 1 banan (ju brunare desto bättre)
•425 g yoghurt (gärna 10%) alt. kvarg • 150 g bovetemjöl
•1,5 dl olja (t.ex. raps eller kokos) • 200 g mandelmjöl
•1,5 dl farinsocker alt. ½ dl honung • 3 tsk bakpulver
•½ vaniljstång, alt. 1 tsk vaniljsocker • 2 msk chiafrön
•1 citron (zest + 1 msk saft) • 1 nypa salt
Gör så här:
1. Sätt ungen på 160°C varmluft, alternativt 175°C vanlig. Förbered en limpform med bakplåtspapper.
2. Blanda ägg, yoghurt, olja, citronsaft och zest och i en skål.
3. Mosa 4 bananer i en annan skål och blanda sedan med socker, bovete- och mandelmjöl, frön från vaniljstång, bakpulver, chiafrön och salt.
4. Blanda de två skålarna med varandra och häll smeten i limpformen. Toppa med den sista bananen skivad på längden.
5. Grädda i cirka 1h i mitten av ugnen. Testa med en sticka för att se om brödet är klart.
Servera gärna med t.ex. färskost, jordnötssmör och färska bär. Även gott att rosta, eller bara som det är.